Yaratıcılık Denklemindeki 3 Ana Oyuncu

Picture of IBS
IBS

Soyut bir kavram olmasına karşın yaratıcılığın da bir matematiği ve sistemi bulunmakta. Yaratıcılığı matematiksel bir denklem olarak ifade etseydik bu denklem bilgi, analitik bakış açısı ve hayal gücü’nden oluşan bir fonksiyonu olurdu. O nedenle yaratıcılık bir ağacın altına oturup başınıza bir elma düşmesini beklemekten çok daha komplike bir süreç. Şimdi gelin kısaca bu değişkenlere bir göz atalım.

Bilgi: Bilmediğiniz bir konuda sadece hayal gücünüzü kullanarak etkin ve yenilikçi bir düşünce geliştiremezsiniz. O nedenle uzmanlık alanınızla ilgili temel teşkil eden modellere hakim olmalı, bu bilgiyi yeni bilgilerle sürekli güncellemelisiniz.

Analitik bakış açısı: Sadece bilmek, bildiğinizi analiz ederek sentezler üretemediğiniz sürece sizi yine yaratıcı yapamaz. Farklı alanlardan elde ettiğiniz deneyimleri güncel bilgilerinizle entegre ederek sadece size özel bir potada eritebildiğiniz sürece neden sonuç ilişkilerini ortaya çıkarabilirsiniz. Bu da üzerinde çalıştığınız konuya özel bir yol haritası çizmenizi sağlar.

Hayal gücü: İşte bu değişken yaratıcılık sürecini soyutlaştıran bir özelliğe sahip. Gözlerinizi bir an için kapatıp kendinizi uzak bir yerlerde düşlerken, ya da yeni bir kampanya fikri üzerinde çalışırken ürünün tasarımı, renkleri ya da verilmesi gereken mesajı düşünürken aynı yerden besleniyorsunuz: hayal gücünüz. Olaya bu şekilde bakıldığında çoğu zaman arkasına sığındığınız “ben hiç yaratıcı düşünemiyorum” söylemi aslında bir illüzyon. Çünkü hayal üretebilme yeteneği her insanda mevcut.

İşte üzerinde çalışılması gereken konu hayal gücünüzü yaşamınıza bir yön vermek ya da yeni bir iş fikri geliştirmek için nasıl kullanacağınız. İş hayatında sadece konusunu çok iyi bilen ya da bildiklerini doğru analiz edenlerin büyük resim içerisindeki konumları, yeni dünya düzeni içinde giderek sorgulanır hale geliyor. İnovasyon odaklı şirketler, farklı formasyon gerektiren yeni metotlarla çalışanlarını farklı düşünmeye, yeni değerler yaratmaya yönlendiriyor. Bu yeni düzen içinde geleneksel metotlara bağımlı kalanlar ise oyundan eleniyor.

Yaratıcı düşünme ve inovasyon programında odaklandığımız en temel konu, uzmanlık alanınız ne olursa olsun öncelikle iş hayatında çözmeniz gereken konular içerisinde asıl odaklanmanız gereken ana problemi doğru tespit etmek ve problemi tanımladıktan sonra yaratıcılık tekniklerini kullanarak fark yaratan çözümler geliştirmek.

Contact

Links