SEO Silolama

Picture of IBS
IBS

SEO Silolama Nedir?

SEO’da Silolama uzun zamandır kullanılan bir sistemdir. Amacı arama motorundaki sıralamasını ve görünürlüğünü arttırmak ve geliştirmektir. Silo aslında tarımda kullanılan bir kavramdır. Aynı tahıl ürünlerinin depolanarak korunduğu dev yapılardır. SEO’da ki Silolama buna benzerdir. Benzer içerikleri aynı kategori altında toplayarak yapısal bir bütünlük oluşturur. Böylece kullanıcı deneyimini artırarak, SERP’lerin öne çıkmasını hedefler.

Silolama, birbiriyle benzer konuları barındıran ve yeterince içerik oluşturmaya müsait ana kategori sayfası gibi olmalıdır. Eğer yeteri kadar içerik oluşturulmazsa arama motorları tarafından fark edilmez. Bu durumda istenilen sonuçlar getirilmeyecektir. Silolama e-ticaret web sitelerinde oldukça görülür.

Örneğin, bir e-ticaret sitesinde “Bilgi Teknolojileri  > Bilgisayar Parçaları > Ekran Kartı” şeklindeki kategori sıralaması bir Silolamadır. Kısacası Silolama kategori içinde kategoriye bölünen bir sistemdir.

 

Faydaları

Bu durumdaki en önemli nokta kategorizasyonun düzgün bir şekilde yapılıp birbirileri ile ilişkili içeriklerden oluşmasıdır. Yani içeriklerin birbirine bağlı olması ve bunların site temasına bağlı bir şekilde kategorilendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede siteniz uzun vadede geliştirilebilir ve kitlenizin istediği içeriğe doğru bir şekilde ulaşmasına neden olacaktır. Ayrıca web siteniz sunduğu içerik hakkında başvuru kaynağı haline dönüşecektir. İçeriklerin gruplanarak belli bir sistem oluşturması hem kullanıcı hem de sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Sonuç olarak kullanıcı deneyimi çok daha iyi bir duruma getirecek. Son olarak birbirine benzer veya tekrar eden içerikleri barındıran sayfalardan uzak durmanın hatta hiç oluşturulmasının SEO açısından yararı olacaktır.

 

Sanal ve Fiziksel Silolama

Silolama fiziksel ve sanal olmak üzere ikiye ayrılır. Web sitesi içerisinde birbiri ile ilişkili sayfaların birbirine linklendirilmesine Sanal Silolama (virtual siloing), web sitesinin dosya yapısının içerisinde benzer kategorilerin aynı klasörler altında derlenerek birbirleriyle ilişkilendirilmesi ile oluşturulanlar ise Fiziksel Silolama(physical siloing) denir. Bir web sayfasında hem fiziksel hem de sanal silolama bir arada yapılabilir. Bununla birlikte dahili yönlendirmenin (internal linking) kesinlikle sadece aynı silo içerisindeki sayfalar arasında olmasına dikkat edilmelidir. Son olarak birbirinin tekrarı olan başlıkları bulundurmak haddinden fazla optimizasyon (overly optimized-siloing) yapmış olmak anlamına gelir. Bu sizin hızlı bir şekilde sıralama kaybetmenize neden olacaktır.

Silolamanın sadece kategorize etmekten ibaret olduğunu ve sadece Silolama ile Google’da üst sıralara yükseleceğinizi düşünmeyin. Silolama Google Bot’larının sitenizin içeriklerini daha hızlı ve kolay takip etmesini sağlayan bir sistem.

Contact

Links