Mobil Öncelikli Index

IBS
IBS

İnsanların çoğu mobil yolu ile internette dolaşmaları istatistik olarak kanıtlanmış bir şey. Bunu fark eden Google, organik tıklanma oranlarını önemseyen e-ticaret ve vb. siteleri için SEO konusunda mobil ve desktop’ın verilerini ayrı olarak sunmaya karar verdi. Peki, bunu nasıl yaptı ve biz nasıl karşıladık?

Mobile First Indexing (Mobil Öncelikli İndeksleme)

Bildiğiniz üzere bugüne kadar hem mobil hem de masaüstü arama sonuçları masaüstü sayfalar üzerinden değerlendiriliyordu. Artık bunu yapmama kararı aldı. Sebebi ise daha önce bahsettiğimiz, insanların internette mobil olarak dolaşmayı tercih etmesi. Akıllı telefonlar ve tabletler sağ olsun hayatın her yerinde internet var ve insanlar her an her yerde internete bağlı kalmak istiyorlar. Eskiden sosyal mecraları daha çok etkileyen bu sistem artık tüm internet âlemine etki etmekte.

Kasım 2016’da duyurulan Mobile First Indexing sayesinde web sitelerinin mobil uyumlu sürümleri ciddi önem taşıyacak. Web siteleri Google dizinlerinde sadece masaüstü sürümlerine göre sıralamaya konuluyordu. Mobil sürümünüz varsa bile o sürüm için ayrıca bir Google sıralaması gerçekleşmiyordu. Şimdi ise bu veriler ayrı olarak kayıt edilecek.

Web Siteleri Bunu Nasıl Karşıladı

Desktop ve mobil olarak aynı içeriği sunan responsive (duyarlı) ya da dynamic serving (dinamik sunum) yapısını tercih etmiş site sahiplerinin bu gelişmeye hazırlık için herhangi bir çalışma yapması gerekmedi. Ayrı URL kullananlar ise çoğunlukla Subdomain kullanılıyor. Subdomain’de ise tüm mobil URL’lerin masaüstü karşılıklarına referans gösterilmesi gerekti. Sitenizin mobil sürümünün de mobil kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına desktop sürümünden çok daha az içerik sunduysanız, bu gelişme en çok sizi negatif etkiledi.

Neler Yapılabilir

Bazı nedenlerden ötürü imkânlar el vermese de olabildiğince esnek tasarım tercih edilmeli. SEO ve kullanıcı deneyimi açısından baktığınızda esnek tasarım en uygun tasarım olarak kabul ediliyor. Bunun dışında sitenizin mobil uyumluluğu sağlamış olması, yükleme hızının yükseltilmesi, desktop deneyimi ile mobil deneyiminin arasında çok fark olmaması, kaynakların erişime açık olması ve site üstü optimizasyonun mobil siteye de uygulanması işleri bir miktar yoluna koyacaktır.

Google her zaman kullanıcı deneyiminin iyileşmesi yönünde çalıştı. Bunun için yaptığı yenilikleri takip etmemenin kendince cezaları oluyor. Hangi düzeyde bakarsanız bakın Google’ın cezalı biraz kalp kırabiliyor. Google ile barışık olmak ve yenilikleri takip etmekse her zaman artı bir puandır. Mobil kullanıcıların desktop kullanıcılardan sayıca üstün olması, Google için bazı adımlar attırdı. Bize de uygulamak düşer.

Contact

Links