Geleneksel ve Dijital Pazarlama

Picture of IBS
IBS

İnternet çağında yaşıyoruz. İnsanlar her an her yerden internete bağlanıyor. Günümüzde televizyon izlemek yerine, internette bir şeyler izlemeyi tercih edenlerin sayısı bir hayli fazla. Teknoloji içinde doğan ya da büyüyen bir neslin dijital ortamda daha çok zaman harcaması, bu mecrayı büyüttükçe büyütüyor. Eskiden sosyal mecralardan önce insanlar vakit geçirmek için genel olarak televizyon izliyor, gazete okuyorlardı. Şimdiler de sosyal ağ da vakit geçirirken hem iletişim halinde kalıp hem de tüm dünyayı takip edebiliyorlar. Tam da bu noktada hayatımıza giren Dijital Pazarlama, şimdilerde Geleneksel Pazarlamaya göre küçük bir paydaya sahip olsa da gelecek nesil ile daha da büyüyecektir.

Dijital ile Geleneksel Pazarlama Farkları

Dijital ile Geleneksel Pazarlamanın hemen hemen her konuda farklılıkları vardır. En basit örnek olarak maliyeti verebiliriz. Geleneksel Pazarlamada reklam çok ciddi rakamlarla verilirken dijital pazarlamada çok düşük bir maliyet ile daha çok kişiye ulaştırılır. Dijitalde reklam verilirken detaylı bir şekilde reklam verilebilir. Böylece direk hedef kitlenin karşısına o reklamı çıkartıp daha hızlı ve yüksek oranda geri dönüş sağlanabilir. Televizyonda ise bir reklam karmaşasına maruz kalırız. Sonuç olarak beğenilmeyen bir reklam görüntülendiğinde, sesi kısma ya da kanalı değiştirme gibi şeyler sıkça kullanılır. Son olarak Dijitalde 7/24 iletişim halinde kalabilirsiniz. Böylece anında dönüş ve etkileşim alınır. Sosyal mecrada daha samimi bir kullanılmasının da bir etkisi var tabii.

Şöyle bir baktığımızda Dijital Pazarlama, Gelenek Pazarlamadan hem daha karlı hem de daha avantajlı gibi duruyor. Yine de Dijital Pazarlamanın büyük bir kaybı var. Geleneksel Pazarlamada reklam, küçük bir çocuğa anlatılırmış gibi basit ve sabit bir şekilde yayınlanır. Hedeflenen bir kitle yoktur, herkese hitap eder. Hem anlaşılması daha kolay hem de daha akılda kalıcıdır. Reklama maruz kalanlarla yapılan anketlere göre; geleneksel ortamda reklamı görenlerin hatırlama oranı %70 iken, dijital ortamda bu oran %45’e düşer.

Son Olarak

Markalar yavaştan Dijital Pazarlamanın daha çok önemini anlıyor ve bu mecralara doğru kaymaya başlıyor. Geleneksel Pazarlamanın gücü azalmaya başlasa da uzun bir süre daha güçlü konumda olmaya devam edecektir.

Contact