Bir Finansçı Ne Kadar Sanatçı Olmalıdır?

IBS
IBS

Bu yazının başlığını okuduğunuzda “şimdi ne demek oluyor bu?” dediğinizi duyar gibiyim. Gelin isterseniz ilk önce sanatın bir tanımına bakalım. Sanat, bir duygunun, tasarının ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü ya da bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık, bir meslekte uyulması gereken kuralların tümüdür.

İşte bende bu yazıda sizlere, uyulması gereken kurallardan yola çıkarak diyorum ki, Finans sadece rakamları hesaplamak değil, rakamları doğru sözcükler kullanarak en anlaşılır ve net şekilde anlatma sanatıdır.

Unutmamak gerekir ki tarih sonuçları hatırlar. Şirketinizle ilgili birçok bilgiyi biliyor veya kurumunuza farklı noktalardan bakıyor olabilirsiniz. Başarılı, etkili bir finansçı olacaksanız sonucu iyi anlatmanız sizden beklenir. Sonuçlar her ne kadar iyi süreçler sayesinde elde edilmiş olsa da yatırımcının, patronların aklında hep sonuçlar kalacaktır.

Anlattığınız rakamları, metaforlarla ve örneklerle canlandırırsanız, karşı taraf sizi çok daha iyi anlayacaktır. Sonuç demişken, sizlere İstanbul’un Fethi desem ve 1453 rakamını söylesem aklınıza ilk ne gelir? Pek çoğunuzun gözünde o muhteşem görkemli atı ile İstanbul surlarından giriş yapan Fatih Sultan Mehmet canlanıyor değil mi? Çünkü sonucu anlatan son resim o dur. Başlangıçtaki ve özellikle de ortadaki kareler hiçbir zaman son kare gibi hatırlanmayacaktır.

Finansçının hedefi, kurumun kar etmesi için ortak bir hedefe odaklanmasını sağlamaktır. Finansçının teknik bilgisi ne kadar iyi olursa olsun, en iyi finansçı düşünce ve görüşlerini satış ekibine, IT uzmanına ya da diğer tüm departmanlara en yalın halde anlatabilen finansçı demek yanlış olmaz.

Gelin bir örnekle açıklamaya çalışalım. Eğer siz bir satışcıya Ocak ayında yazdığımız gelirden 100.000 USD provizyon yazdık derseniz veya bu ayki satışın %10’nu kazanılmamış gelir olarak yazdık derseniz, satışcı size boş gözlerle bakacaktır. Çünkü satışcının bir Finans çalışanı gibi tüm finansal teknik terimleri bilmesini beklememiz pek mümkün olmayacaktır. Ama sizin ona en basit şekilde Ocak ayındaki satışların 100.000 USD tutarını hala tahsil edemedik derseniz, o da bu tutarı tahsil etmek için size destek olacaktır. Ya da bu ayki satışın %10’nu gerçekten kasamıza girmesinin riskli olduğunu anlatır ve müşteri ile olan problemi çözmesi için destek isterseniz, sizi çok daha iyi anlayacaktır.

Ne kadar kısa ve dolambaçsız cümleler kullanırsanız karşı tarafın size konsantrasyonu o kadar yoğun ve canlı olur. Bir araştırma gösteriyor ki, rakamları ve olayları ne kadar basite indirgeyerek anlatırsanız , kişinin anlattıklarınızın kafasında yerleşme olasılığı o kadar artmaktadır.
İyi bir finansçı olmak için kişisel becerilerimizi de ön plana çıkartmamız belki de finansçı olmak için en önemli şart olacaktır. Nedir bu beceriler? Öncelikle artikülasyonumuzu geliştirmemiz, nefesimizi doğru yönetmemiz ve hitap yeteneğimizi geliştirmemiz çok etkili olacaktır. Bunların hepsi sonradan kazanılabilen becerilerdir.

Finansal ürününüz olan rakamları başarılı bir strateji ile pazarlamamız ve karşımızdakileri ikna etmemiz, oluşturduğumuz raporun doğru amaca hizmet etmesi açısından en kritik noktalardan biridir.

Contact