E-Ticaret’te Başarının Anahtarları

Picture of IBS
IBS

Konu Sadece Fiyat Mı? Acaba Bizim Ekip İyi Mi?

Türkiye’de e-ticaretin olması gereken yerde olmamasının temel nedenleri burada yatıyor. Konu sadece fiyat mı, kesinlikle hayır!

Öncelikle tekrar hatırlatmak isterim sizin çok başarılı bir offline (Çevrimdışı) operasyonunuz olsa da e-ticaret çok ayrı bir sistem. Hali hazırda mevcut operasyonunuz için doğru olan bir çok faktör e-ticaret için yetersiz kalacaktır. E-ticaret biriminizin aç olduğu bir çok öğe belki de sizin diğer kanallarınızın çok da umrunda olmayan araçlardır.

E-ticaret’in farklı ana birimlerini kategori yönetimi, operasyon yönetimi, pazarlama yönetimi, bilgi sistemleri yönetimi olarak söyleyebiliriz. Bunun dışında muhasebe, finans, insan kaynakları, gibi birimleri sağlıklı olarak kurmak en azından e-ticaretin büyümesini engellememesi çok önemlidir. Destek birimleri e-ticaretinizin büyümesi için engel teşkil etmemelidir. Ana birimleri e-ticaret odaklı olarak kurmak e-ticarette başarıya ulaşılmasını çok daha mümkün kılacaktır.

E-ticarette en önemli unsur, iyi bir iş planı yapmak ve oyunu kurallarınca oynamaktır. Bunun için hali hazırda internet’teki rakiplerinizi tanımak ve kullanıcıların size tercih etmesi için iyi bir marka vaadi yaratmak ve bunu sağlamaktır. Bunun gerçekten en kolay yolu fiyattır ancak 12,5 milyon kullanıcı içinde fiyatı çok önemseyen bir grup olsa da sizin onların hayatını değiştirmenizi bekleyen de önemli bir kitle de mevcuttur. Evet, fiyat açısından “İyi” olmalısınız. Ancak, fark yaratmak için bu kesinlikle yeterli değil. Siteniz, operasyon kaliteniz, müşterinize verdiğiniz önem, satın aldığınız trafiğin etkinliği farklılaşmanın çok mümkün olduğu alanlardır.

Öncelikle rutinden gidelim. Sitenizle ilgili çalışan herkesin analitik düşünce yapısına sahip, Excel’i seven bireylerden oluşması çok önemli. Burası matematiğin, analizlerin fark yarattığı bir alan. Bunu siz yapmıyorsanız rakipleriniz yapıyor ve sizden daha başarılı oluyor.

Ama, farklılaşmayı sağlayacak olan inovasyon daha da önemli. Ekibiniz bu hayat felsefesi ile yaşamalı. Trendleri takip etmeli, uygulamalı, yeni trendler yaratmalı. Bu felsefeden uzak çalışanlarla kurulan organizasyonların başarıya ulaşması çok zor. Ekibinizin her ay bir önceki ayı düşündüğünde “Ne çok aşama katettim” demesi gerekiyor. Ekibiniz bilgi sistemleri departmanından dert yanmıyorsa ve onları büyük bir proje yükünün altına sokmuyorsa çanlar sizin için çalıyor. Bilgi sistemleri departmanı önündeki 100 projeyi görebilmeli ve bunu iş birimi ile planlamalıdır.

E-ticaret matematik işidir. E-ticarette IQ şarttır. Ama EQ belki de en az onun kadar önemlidir. Çünkü birimlerin koordineli çalışması, birbirini anlaması ve sevmesi işleri çok daha mümkün kılar.

Belki buraya kadar hep zaten onlar olsa ben başarılı olurdum ama olmuyor diyorsanız en önemlisi geliyor. E-ticarette başarılı olmanın en önemli olgusu, e-ticaret biriminizin ya da salt e-ticaret yapıyorsanız şirketinizin vizyon ve misyon cümleleri. İş buradan başlıyor. Eğer doğru bir misyon ve vizyon cümlesi yazılmışsa ve çalışanlar yaptıkları her işte karar verirken onu refere ediyorsa altın anahtara ulaşmışsınız demektir. Bu cümlelerin eksikliğinde maalesef her kararda şirketin sahibi ya da genel müdürünün her kararın içinde olması gerekiyor. Bunların iyi olmaması hem işleri yavaşlatıyor, dinamikliği kaybettiriyor ( ki bu daha küçük oyunculara avantaj yaratıyor.) hem de kişiye “ben bu kadar eforu A mağazama göstersem 10 kat ciro yapardım” dedirttiriyor.

Biraz da verilerle konuşalım. 2014 yılını kapattık . Sektör % 30’a yakın büyüdü. 12 milyonu aşkın Internetten alışveriş yapan kişiye ulaştık. Ama hala büyük bir potansiyel var. Sektörümüz geldiği önemli noktaya ragmen 6-7 kat büyüme arifesinde.

Bir de söylemem gerekir. Sabır çok önemli. E-ticaret, mahallenize açtığınız dondurma dükkanı ya da bakkal gibi açıldığı gün size para kazandırmayacaktır. Ama bu oyunu öğrenmezseniz ve içinde yeralmazsanız kaybedetmeniz çok olası. Bu nedenle işi planlarken mutlaka plandan emin olmalısınız. Ya çok iyi bir “head” e işi bırakmanız ya da planlama konusunda iyi bir danışmanlık almanız size önemli avantaj katacaktır.

Bu arada bu dünyada yer almalısınız çünkü dünyada online oyunun içinde olmayıp da başarılı olan ve son kullanıcıya satış yapan bir şirket biliyorsanız yolunu izleyin ama ben bilmiyorum. Gelin aramıza!

Contact